Glutenvrij eten is een dieet waarbij voedsel dat gluten bevat wordt vermeden. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en spelt. Het dieet is bedoeld voor mensen met coeliakie, een auto-immuunziekte waarbij het lichaam gluten niet goed verdraagt. Glutenvrij eten betekent dat alle voedingsmiddelen die gluten bevatten, zoals tarweproducten, rogge, gerst en spelt, worden vermeden. In plaats daarvan krijgt de persoon voedsel zoals rijst, mais, quinoa, aardappelen en sojaproducten. Ook producten die glutenvrije granen bevatten, zoals glutenvrij brood, pasta en koekjes, kunnen worden gegeten. Ook veel vlees, vis, eieren, zuivel, noten en verse groenten zijn glutenvrij. Mogelijk ook interessant: de lactosevrije maaltijdbox.
Wat is een Glutenvrije maaltijdbox?
Een glutenvrije maaltijdbox is een box met voedingsmiddelen die vrij zijn van gluten, oftewel een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst en haver. De maaltijdbox bevat gerechten die zorgvuldig zijn samengesteld met voedingsmiddelen die volledig vrij zijn van gluten, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met een coeliakie of glutenintolerantie. Het voordeel van een maaltijdbox is dat je eenvoudig gezonde, glutenvrije maaltijden kunt samenstellen, zonder dat je uren in de keuken hoeft te staan.
Maaltijdboxen met recepten zonder gluten
Op dit moment zijn er helaas nog maar weinig maaltijdboxen die zich speciaal richten op mensen met coeliakie. Bij Ekomenu kun je deze leefstijl wel selecteren. Verder kun je bij praktische alle maaltijdboxen zelf je recepten kiezen en heb je dus invloed op wat er in je maaltijdbox zit. Je kunt bijvoorbeeld vooraf de Hello Fresh ingrediëntenlijsten bestuderen en de voedingswaarde-tabellen bekijken. Zo kun je gericht recepten kiezen die passen bij een glutenvrije-leefstijl.
Hoe om te gaan met een gluten-allergie?
- Leer wat gluten is. Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst, spelt, rogge en kamut. Het is ook aanwezig in veel producten die ermee zijn gemaakt, zoals brood, pasta, koekjes, pizza, snacks en veel andere voedingsmiddelen.
- Leer wat je moet vermijden. Als je een glutenallergie hebt, moet je alle voedingsmiddelen vermijden die gluten bevatten, zoals tarwe, gerst en rogge. Je moet ook alle producten vermijden die deze granen bevatten, zoals brood, pasta en koekjes.
- Leer wat je wel kunt eten. Er zijn veel voedingsmiddelen die glutenvrij zijn, zoals rijst, maïs, quinoa, soja, amandelen, pompoenpitten, noten, zaden, groenten, fruit en vlees. Er zijn ook veel glutenvrije producten beschikbaar op de markt, zoals brood, koekjes, crackers, pasta en meer.
- Leer hoe je de symptomen kunt verminderen. Als je symptomen ervaart die gerelateerd zijn aan je glutenallergie, zoals buikpijn, diarree, misselijkheid of vermoeidheid, kan je je arts raadplegen over een dieet en levensstijl dat je symptomen kan verlichten.
Wat is het gevaar van coeliakie?
Het risico van Gluten is voor mensen die lijden aan coeliakie. Coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen maakt tegen gluten als het gluten eet. Dit kan leiden tot een ontsteking van de dunne darm, wat kan resulteren in gewichtsverlies, een verstoord spijsverteringsstelsel, diarree, buikkrampen en andere symptomen. Ook mensen die niet lijden aan coeliakie kunnen last krijgen van symptomen als ze gluten eten.
Hoe kan je zien of ergens Gluten inzitten?
Om te zien of een product gluten bevat, lees je het etiket. Sommige producten bevatten een verklaring waarin staat of er gluten in zitten. Andere producten zullen ingrediënten bevatten die aangeven of er gluten in zitten, zoals tarwe, gerst, rogge, spelt, kamut of triticale. Als je twijfelt, neem dan contact op met de fabrikant om er zeker van te zijn dat er geen gluten in het product zit. Het voordeel van een glutenvrije maaltijdbox is dat de recepten vooraf in te zien zijn en er voor jou al een selectie is gemaakt.
Hoe kom je erachter of je glutenintolerantie hebt?
De enige manier om erachter te komen of je glutenintolerantie hebt, is door een arts te raadplegen. Je arts zal waarschijnlijk een aantal tests doen om te bepalen of je glutenintolerantie hebt, waaronder een bloedtest, een endoscopie of een biopsie. Als je bloedtest resultaten aangeven dat je antilichamen hebt die specifiek reageren op gluten, dan heb je waarschijnlijk glutenintolerantie.